Sport
Wat is het verschil tussen powerlifting en gewichtheffen?

Wat is het verschil tussen powerlifting en gewichtheffen?

een minimale bewegingsuitslag
Je kent het vast wel? Die halve pull-ups. Niet gek, wetende dat het de beweging veel makkelijker maakt. Maar door halve pull-ups te doen word je veel minder sterk. Daarnaast heeft het op de lange termijn een hele negatieve impact op je schoudermobiliteit (bewegingsmogelijkheid van je schouders). Niet doen dus!

Voor een optimale spiergroei, krachtopbouw en mobiliteit is het essentieel om je spier over de volledige bewegingsuitslag te laten bewegen. Bij een pull-up betekent dit dat je begint met volledig gestrekte armen en eindigt met je kin boven de stang. Dit is een stuk zwaarder dan die half rep, maar om STERKER te worden moet je ook gewoon je best doen!

Kracht, posities, snelheid en timing
Om veel gewicht te kunnen tillen moet je gewoon ontzettend sterk zijn. Daarnaast is het ook erg belangrijk om een goede techniek te hebben. Goede posities zijn hierin bijvoorbeeld erg belangrijk. Denk er eens aan hoe zwaar het is om een schijf van 20kg met gestrekte armen voor je uit te houden – en vergelijk dat met de moeite die het kost om hetzelfde gewicht tegen je borst houden.

Bij zowel gewichtheffen als powerlifting zie je dat de atleten hun lichaam zo positioneren dat ze de meeste kracht kunnen leveren. De powerpositie in gewichtheffen is hier een mooi voorbeeld van: de stang is vlak bij de heupen en de lifter staat bijna rechtop. Vanuit deze positie kan de lifter het gewicht maximaal versnellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *